ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ4021
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο Δ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Θεόδωρος Βαρζάκας

Σταυρούλα Τσαγκάρη

Περιγραφή μαθήματος

Θεωρία

Οι βασικές ενότητες του μαθήματος περιλαμβάνουν:

  1. Θερμική επεξεργασία τροφίμων (Αποστείρωση, παστερίωση)

  2. Κονσερβοποίηση

  3. Αποφλοίωση

  4. Ζεμάτισμα

  5. Ασηπτική επεξεργασία

  6. Επεξεργασία τροφίμων με μικροκύματα

  7. Επεξεργασία τροφίμων με ακτινοβόληση

  8. Συντήρηση τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψύξη, κατάψυξη)

  9. Δραστηριότητες νερού και συντήρηση τροφίμων

  10. Συμπύκνωση-Εξάτμιση

Εργαστήριο

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργαστηριακές ασκήσεις:

  1. Αποφλοίωση φρούτων και λαχανικών

  2. Ζεμάτισμα φρούτων και λαχανικών

  3. Παρασκευή μαρμελάδας και πηκτίνης

  4. Υπολογισμός βιταμίνης C σε τοματοχυμό. Υπολογισμός του ποσοστού διατήρησής της σε διάφορα μείγματα λόγω διαφορετικών συνθηκών επεξεργασίας

  5. Παρασκευή κονσέρβας αχλαδιού. Παρασκευή σιροπιού. Επίδραση του καθαρού βάρους και του διακένου της κονσέρβας στην ταχύτητα διείσδυσης της θερμότητας κατά την αποστείρωση

  6. Παρασκευή κέτσαπ

  7. Πιλοτικό χυμοποίησης πορτοκαλιού

  8. Εκπαιδευτική εκδρομή σε βιομηχανία παραγωγής τροφίμων

  9. Αφυδάτωση λαχανικών

  10. Κατάψυξη φρούτων και λαχανικών

  11. Συμπύκνωση-εξάτμιση

  12. Προσδιορισμός της θερμικής αντίστασης των μικροοργανισμών-Παράμετροι D και z. Προσδιορισμός της απαιτούμενης θερμικής επεξεργασίας για την εμπορική αποστείρωση ενός τροφίμου-γενική και γραφική μέθοδος

          13. Επίδραση της υφής των τροφίμων στην ταχύτητα διείσδυσης της θερμότητας κατά την αποστείρωση.